Home Winkel Geschenken Bedrijfsfruit Vee Fruitteelt Open & Contact    
                   
   
   
 
 

Vee op boerderij De Geer

 
 
 
 
 

Jordy Roelofsen werd in 2021 de jongste veehouder van Lingewaard. Hij zorgt voor de circa tachtig melkkoeien.  “Na afronding van mijn agrarische opleiding heeft mijn vader dit onderdeel van de boerderij aan mij overgelaten. En daar ben ik pa erg dankbaar voor. Koeien hebben me als kind al getrokken.”

De stallen gaan met de moderne tijd mee. Twee keer per dag melken is voorbij. Wij hebben geďnvesteerd in melkrobots. In principe gaat alles automatisch. De binding met onze koeien blijft zegt Jordy. 

De melkdames staan nu vrij in de stal. In principe gaat het melken volledig automatisch en gaat dag en nacht door. Wil een koe gemolken worden, dan loopt ze naar de robot. Want ze weet dat er een afgemeten hoeveelheid brokken op haar staat te wachten. Dag en nacht.  Zogenaamd slimme dames die oneigenlijk nog een poging wagen komen bedrogen uit. Ze zien een lege voerbak, vertelt Jordy zelfverzekerd.  

De communicatie is een halsband met nummer die correspondeert met de computer. De toegangspoort tot de robot gaat open als de koe ervoor staat. Sensoren zoeken de spenen om ze schoon te maken. Daarna volgt het melken.

Welzijn

De robots slaan alle gegevens van de melk en gesteldheid van de koe op. Storingen worden direct gemeld. Zodra de melkproductie daalt, is duidelijk dat er een gezondheidsprobleem is. Peter en Jordy krijgen op hun smarttelefoon alle informatie in beeld en kunnen dan direct ingrijpen. Een ontsteking aan de uierspenen signaleert de robot 4 dagen eerder dan een veehouder die dagelijks zijn koeien melkt. Insmeren met balsem is al voldoende.  Voorheen moest de koe in het uiterste geval met antibiotica worden behandeld. Jordy: De robots zorgen er voor dat ons welzijn én van onze  koeien wordt verhoogd.

 

 

 

 

   
2